Thury-vár vitézei

A „Thury-vár vitézei”Hagyományőrző és Sportegyesület 2018-ban alakult meg Várpalotán. Célkitűzéseink között szerepel Thury Györgynek, a hódoltság korának talán leghíresebb bajvívójának a megismertetése minél több emberrel, egyfajta Thury-kultuszt teremteni. Egykor rettegték a törökök a nevét, a Dunántúl oroszlánjának nevezték, a legendák hatszáz győztes párviadalról regélnek. Bár ez a szám túlzásnak tűnik, tény, hogy sokat harcolt és soha nem győzték le személyes küzdelemben. Habár a környéken elesett Fehérvár és Veszprém, a törökök fosztogatták a vidéket, de amíg Thury György volt a vár kapitánya, a bakonyi szél vígan lengette Várpalota zászlaját a falakon.

Csapatunkban vannak tapasztalt vitézek, akik évek óta szerepelnek a hagyományőrző rendezvényeknek, és szeretnénk, ha az új tagjaink is részesei lennének ezeknek a remek hangulatú és tanulságos fellépéseknek. A várban és a környéken vállalunk kisebb bemutatókat is, ahol ki lehet próbálni a tizenhatodik század jellegzetes fegyvereit. Íjásztatás, csatacsillag használata, kelevéz dobás, ágyúgolyó hajítás szerepel a repertoárunkban, emellett bemutatjuk a korszak lőfegyvereit is, a kanócos puskát, a muskétát, a szakállas puskát, a kovás pisztolyt, a várban a falkonettát is.

A hagyományőrző vonulat mellett a csapat a sportra is nagy hangsúlyt fektet. Bár nem olyan régen lettünk bejegyezve, de a történelmi íjász szakágban máris van nyolc igazolt versenyzőnk, sőt, a 2019 februárjában lezajlott országos terem íjász bajnokságon Járfás Zsuzsanna révén megszületett az első országos bajnoki címünk is.

 

A Bakonyi Poroszkálók

Az 1997-ben létrejött egyesületünknek két fő célja van. Egyrészt a XVI. századi végvári vitézi élet minél hitelesebb bemutatása haditornákon, hagyományőrző rendezvényeken, a török hódoltság korában a Thuri György kapitány vezette várpalotai huszárok életén keresztül  (például Berhidai Huszár Péter portyái, a bakonyi csata, Thuri György bajvívásai).

Iskolák számára tartunk „élő történelemórákat”, szintén végvári vitézi öltözetben, fegyverzettel . Nem titkolt szándékunk, hogy előadásaink révén hallgatóságunk figyelmét ráirányítsuk saját történelmünkre, s kedvet kapván az olvasáshoz olyan szerzők műveit ismerjék meg, kiknek révén feltámadhat bennük a jogos nemzeti büszkeség érzése.

Az önmagát legvitézebb népnek tartó török a XVI. században így nyilatkozik: „- csak két vitéz nép van a világon: a magyar és a török.”

További információ:

http://bakonyiporoszkalok.hu/