További képek: Itt

A Várpalotától 15 kilométerre található, a Keleti-Bakony legmagasabban fekvő, alig 800 lelket számláló települése, 465 méterrel a tenger szintje felett. Szeghalmy Gyula 1937-ben kiadott könyvében így írt a Tési-fennsíkról: „Lelkeinket lenyűgözi a csúcsok, gerincek, szakadékok, erdők, tisztások, hegyi és völgyi rétek gazdag változata, kedves összhangja, egyszerű bája, vagy zordon fensége… Tés, hol a legforróbb nyárban is olyan hideg, csípős szelek fújdogálnak, mint a Magas-Tátra aljában, a Késmárki medence körül.”

Az állandó széljárás miatt kiemelkedően tiszta levegőjű község a Bakony-középhegység keleti részén terül el. Legfőbb látnivalója a település határában található két impozáns szélmalom, melyből az egyik mind a mai napig működőképes. A Tésen található szélmalmok holland típusúak, forgatható tetőszerkezetűek, hatlapátosak, ami egyedülálló nemcsak az országban, hanem a világon is. A kör alaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épületek, forgatható, zsindelyes, kúpos tetővel vannak fedve.

További tési látnivalóként említendő a Kopasz-hallgatón hullámzó árvalányhaj, a Gaja-szurdokban található Római-fürdő vízesése és a szikla-szurdok. A Táncsics utca 20. szám alatt működő kovács múzeum szintén megtekintésre érdemes, különös tekintettel arra, hogy kertjének végében találhatók az országosan védett műemlék szélmalmok is, amik egész évben látogathatóak.

Mindenképp megéri ellátogatni Tésre, személyesen megnézni a szélmalmokat, közben pedig beszívni a friss, magaslati levegőt!

Kapcsolódó linkek:

www.tes.hu